Copyright 2022 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

Ясеновци откриха седмицата, посветена на патрона на училището, с вълнуваща и интересна инициатива – среща с Нели Нановска, пътешественик, философ и писател. Родена е в България, но философското си образование получава в Мелбърн – Австралия, където повече от 20 години преподава философия в университета. Живее дълги години в чужбина и посещава много страни по света.

Идеята за тази необикновена среща се зароди в методичното обединение "Обществени науки и гражданско образование" в СУ "Христо Ясенов", след като по Канал 3 видяхме интервю с авторката, в което тя разказва за пътуването на нея и дъщеря й Катерина в Япония и Филипините.

Катерина Кръстева е архитект, творческа личност, изразяваща себе си чрез писане на разкази и поезия, рисуване и танцуване. Катерина е страстен пътешественик и нейният изследователски дух я води в различни точки по света, които й разкриват древни познания. Печели конкурс за работа като архитект в Токио. Майка й я придружава в продължение на 6 месеца. Всичко, видяно и преживяно през деня, вечер Нели записвала. По-късно се родила идеята майка и дъщеря да разкажат приключенията си от екзотичните страни в книгата "Япония и Филипините. Моето пътешествие на духа".

Потърсихме контакти с Нели (все пак сме колеги от един курс в учителския институт). Тя възторжено прие идеята да се срещне с учениците от СУ "Христо Ясенов" и да разкаже за пътуванията си из далечната и загадъчна Азия, за срещата си с лечителя Алекс Орбито и неговите необикновени за нас способности. Нели Нановска никога преди това не бе идвала в нашия град и тази идея я въодушеви още повече.

Срещата бе уговорена за 18.02.2019 г. На нея присъстваха ученици от 8., 9., 11. и 12. клас, за които темата е интересна и вълнуваща. За краткото време, с което разполагахме, Нели Нановска разказа за пътуванията, за обичаите и храната, за силно развитото чувство на японците за принадлежност към обществото, за това, че за тях е важно с какво всеки сам е допринесъл за общото дело. Унесени в интригуващия разказ и разглеждането на картичките и предметите, предоставени от Нели, не усетихме как изтече определеното време. В самия край на срещата учениците зададоха на авторката много въпроси, свързани с адаптирането на българите в Япония, с образованието, с начина на живот на японците, какво не й харесва в страната на изгряващото слънце...

На финала решихме да я „изпитаме” – предложихме й да проведе един урок по философия. Темата, която разгледаха с учениците от 8.б клас, бе „Щастие”. Госпожа Нановска използва метода „Сократов диалог”. Осмокласниците се включиха активно, споделяйки кога са били най-щастливи. От отделните лични примери, от конкретното се стигна до общовалидните истини за живота.

Нели Нановска и приятелката й Дони Миладинова пристигнаха в Етрополе на 17.02.2019 г. Настаниха се в кокетно хотелче, след което посетиха Етрополския манастир, водопада „Варовитец” и аязмото. В града разгледаха музея и други исторически забележителности. Останаха възхитени от съхранения възрожденски дух на малкия балкански градец, от гостоприемството на етрополци, от красивото ни и добре подредено училище и от любознателността на младите Ясеновци.

Йорданка Благова