Copyright 2022 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

"Как да се мотивираме" е темата на втората мобилност от проекта "Да се подготвим за Европа" по Програма Еразъм +, която се проведе в гр. Санта Круз, Тенерифе (Канарските острови).

В началото на месец февруари Виктория Лютакова (9.а), Венко Григоров (9.б), Преслава Пешева (10.а) и Никол Николова (11.в) заедно със своите учители Христина Калайджиева и Емилия Цветкова прекараха няколко незабравими дни с партньорите от Гърция, Словакия, Норвегия, Италия и Испания.

Посетиха часове по английски език с презентация за острова. Обсъдиха предимствата и недостатъците на живота там, споделиха за държавите и населените места, от които идват участниците в срещата. Учениците, разделени на групи, играха на различни игри с цел взаимно опознаване. Имаха часове с учителя по физическо възпитание и урок по танци, проведен от учител по математика и професионален танцьор.

В "Дома на карнавала" научиха любопитни подробности за втория по големина в света карнавал, провеждан ежегодно в началото на март в Тенерифе. Бяха впечатлени от карнавалните костюми и домакините им предоставиха невероятната възможност да облекат някои от тях, за да почувстват празничния заряд на карнавала.
На втория ден всяка група представи предварително подготвена ролева ситуация с казус, който другите участници трябваше да разрешат. Сюжетите и проблемите бяха интересни и актуални.

"Нашият проблем беше свързан с повреден лаптоп, на който е записан проект, възложен за домашна работа. С общи усилия намерихме решение. Всички участници се справиха успешно. Разбрахме, че ако мислим позитивно, всяка ситуация има решение, колкото и да е трудно.", сподели Виктория Лютакова.

Учениците проведоха и един интересен час по музика, в който всички заедно пяха и свириха на различни инструменти. Слушаха лекция за това колко са важни дишането и спокойствието, за да може да се извлече най-голяма полза от всяка ситуация. Научни работници от местния университет представиха своята работа и насочиха учениците как да планират кариерното си развитие.

Изключително вълнуваща беше екскурзията до вулкана Тейде – най-високата точка на острова (3718 м) и третото най-високо вулканично образувание на Земята. Испанските партньори бяха екскурзоводи в Ла Лагуна, старата столица на острова, и в областния музей, където участниците видяха типични за страната представители на флората и фауната, различни останки и предмети от първите жители на острова. Като важни гости посетиха кметството и се срещнаха със заместник-кмета.

След завръщането си участниците в мобилността споделиха своите впечатления и нови познания със съученици и колеги.

Екипът, работещ по проекта

Галерия