Copyright 2022 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

„Човек на човека е нужен“ – с тези думи от Етичния кодекс на българите „ЕЗ ДЕН АДЕТ“ на фона на националния химн започна днес (21.09.2017 г.) един от часовете за третокласниците в СУ „Христо Ясенов“.
Поводът за тържественото начало бе раздаването на книжките с комикса „Заветът на кан Кубрат“, а часът се превърна в празник за малките ученици.
Всички знаем древната легенда за Кубрат и завещанието към синовете му. На смъртния си одър канът наредил да донесат сноп стрели. Никой от синовете му не успял да ги пречупи. Но когато разпръснали стрелите, много лесно се чупели една по една.
Така Кубрат им завещал винаги да са заедно, за да са силни и непобедими. Тази легенда ни разказаха и самите третокласници, когато ги попитахме какво знаят за кан Кубрат.

И за да стане часът още по-интересен, пред малките ученици оживя образът на български воин –пратеник на великия кан, който лично връчи на всеки третокласник книжката –завет.
Ролята на воина бе поверена на Николай Пушкаров, ученик от 11.г клас, който завладя детската аудитория с неподправения си младежки чар и ентусиазъм.
На видеостената третокласниците имаха възможност да прочетат отделни цитати от Етичния кодекс на древните българи, а на финала всички присъстващи си направиха снимка за спомен от интересното преживяване.
Книжката – комикс е дарение от Фондация „Въздигане“, която от години работи активно за съхраняването на българския дух и опресняване на историческата ни памет. Комиксът за Кубрат е част от цяла поредица с рисувани книжки за нашите владетели кан Аспарух, кан Крум, кан Омуртаг, спасителят на цяла Европа – кан Тервел. "Посланието е да сме единни и обединени. Само така нашите прадеди са успявали в своите начинания. А идеята е децата да се научат да се асоциират с реални, истински български герои и исторически личности, а не с американски като Батман, Спайдърмен и т.н. " – пояснява Цветомир Цонев, представител на фондацията.
В рамките на тазгодишната национална кампания притчата за владетеля на Велика България и снопа с пръчки ще достигне до 60 хиляди деца.
Включването на СУ „Христо Ясенов“ в инициативата на Фондация „Въздигане“ е по идея на педагогическия съветник Петя Цекова и със съдействието на училищното ръководство, класните ръководители на трети клас – Ваня Колева, Валентина Кусева и Румяна Николова, и на родителите се превърна в истински празник. Гости на тържеството бяха г-жа Мария Транчева – заместник-директор, г-жа Наталия Дочева – учител по история, г-жа Стефка Станева – учител по английски език и Галя Пешева – фелдшер в училището.

Снимки от събитието вижте ТУК.