Copyright 2022 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

В края на месец март  2022 г. имах удоволствието да разбера, че съм приета да участвам в инициативата „Приключението на грифона”, за която са заявили желание над 350 кандидати от цяла България. Инициативата е на Американския университет в Благоевград и е насочена към ученици от 9-ти и 10-ти клас.

В периода от 1 до 3 април 2022 г. се включих в проект, организиран от двама невероятни студенти, Елена и Емил, целящ да предостави изживяване, което да отговори на въпроса „Какво е да си студент в АУБГ?“

В рамките на три дни общо 50 участници, в това число и аз преминахме през специално подготвена програма, която ни представи най-важните и интересни елементи от обучението в Американския университет в България. В нея бяха включени обиколки из кампуса, лекции, клубни срещи, задачи и… партита!

Беше ни предоставена възможността индивидуално да изберем две лекции, които да отговарят на собствените ни интереси и умения. Кои лекции избрах аз, ли?

  • „Как се разширяват компаниите в международен план – случаят с поничките и кафето” с проф. Елена Радева. Поговорихме за елементите, влияещи на успеха на една компания, времето и ресурсите, нужни за създаването ú, и колко важни са клиентите.
  • „Подкастинг” с проф. Джейсън Мърфи, в която разгърнахме основите на създаването и поддържането на подкаст, различните видове подкасти и важността на въпросите, които задаваме.

И двете бяха изключително приятни, обогатяващи, но и много сериозни. С изненада открих, че са доста различни от обичайните училищни часове. Няма обаче да навлизам в подробности, за да не разваля вълнуващото преживяване на вашата първа университетска лекция.

Темите на другите лекции бяха:

  • „Кои са въпросите, които микроикономиката преследва” с проф. Джефри Нилсън
  • „Предприемачество” с проф. Емил Тодоров
  • „Крипто е бъдещето: от бартер до биткойн” с проф. Юлий Юлиев.

В  Деня на семестъра (2 април) присъствахме на „Клубна среща”, където в детайли ни представиха стъпките за създаването и реализирането на клуб, след което ни възложиха задача със срок до началото на Деня на дипломирането (03 април).

Задачата, която получихме, всъщност беше групово задание за проектиране на клуб, който да не съвпада с вече реализираните в университета идеи. Тук трябваше да отключим креативността и творчеството си и като едни „истински” студенти да потиснем сънливостта, защото разполагахме с малко време и много работа.

Три отбора представиха работата си и бяха внимателно и компетентно оценявани от ръководителите и другите участници. Аз имах удоволствието да бъда в екипа на печелившия отбор и да получа награди.

Последната дейност от програмата ни беше „Дипломиране” и имахме честта да сложим официални роби и дипломни шапки на АУБГ, както и да получим сертификати за участие от великолепния талисман на университета – грифона Скапи.

Благодаря на организаторите за невероятната възможност и незабравимото изживяване! А ако и вие се интересувате от проекти и събития, организирани от АУБГ, следете информацията на сайта на университета: https://www.aubg.edu/calendar

Вероника Вълковска, 9.а клас

Галерия