Copyright 2023 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

И много дни преминаха в тревога,
и много тъмни нощи - без луна,
но аз открих и слънцето, и бога
и казах сам: "Да бъде светлина!"
Христо Ясенов

Да бъде светлина! заявиха и Ясеновци от сцената на Народно читалище „Тодор Пеев – 1871“ в Ясеновското утро, с което вече 70 години се отбелязва патронният празник на училището.

По традиция началото бе дадено с тържествено посрещане на знамето. Представени бяха и гостите:

 • Марин Маринов – председател на Общински съвет – Етрополе;
 • Илонка Славчева – началник-отдел в Регионално управление на образованието – София-регион;
 • Росица Христова – заместник-кмет на Община Етрополе;
 • Стефан Борисов – заместник-кмет и член на Обществения съвет към училището;
 • Христо Андреев – старши експерт в Регионално управление на образованието – София-регион;
 • инж. Валентин Цацов – директор на Рудодобивен комплекс "Елаците-Мед" АД и председател на Училищното настоятелство;
 • Цветана Толева – председател на Обществения съвет към училището;
 • общински съветници, директори и представители на училища и детски градини, на други институции и фирми, членове на Училищното настоятелство и на Обществения съвет, дългогодишни директори и учители в Средно училище "Христо Ясенов", родители и граждани на Етрополе.

В своето приветствие г-жа Мила Манчева – директор на училището, подчерта, че по пътя към крайната цел – успехи за всяко дете, екипът на Средно училище „Христо Ясенов”  има подкрепата на родителите и затова резултатите са налице – всекидневни малки победи над трудностите, призови места на олимпиади, състезания и конкурси. Благодари на учителите, учениците и техните родители за всеки миг, който отдават и споделят в името на просперитета на СУ „Христо Ясенов“! Изказа благодарност и на ръководството на Община Етрополе, на колектива на Народно читалище „Тодор Пеев – 1871”, на Училищното настоятелство и на Обществения съвет за подкрепата и доверието.
Изключително емоционален момент бе връчването на плакет и почетна грамота за принос в образованието. Г-жа Манчева напомни, че за втора поредна година Педагогическият съвет удостоява свои колеги с тази награда, и развълнувано покани на сцената:

 • Станка Димитрова – дългогодишен заместник-директор и всеотдаен учител по български език и литература, винаги готова да реши проблем и да подкрепи добра инициатива;
 • Емилия Ненова, която със своите ученици неведнъж печели призови места в спортни състезания на общинско, регионално, национално и международно ниво, а изявите на „нейните” мажоретки и днес доставят истинска наслада;
 • Таня Дойнова, чиито успехи се измерват с постиженията на възпитаниците ѝ в олимпиади и състезания, с работата ѝ в международни проекти и практикуми в ЦЕРН;
 • Цветанка Христова, която години наред с търпение и любов повежда малчуганите по пътя на знанието и от първи до четвърти клас не просто ги учи да пишат и четат, а гради характери – любознателни, мислещи, отговорни, самостоятелни.

От името на наградените г-жа Емилия Ненова сърдечно благодари за признанието и пожела на всички Ясеновци дръзновение и творчески успехи, както и да поддържат жив във времето Ясеновския дух.
Поздрав от името на г-жа Росица Иванова – началник на РУО, София-регион, поднесе Илонка Славчева. Бяха прочетени и поздравителни адреси от г-н Димитър Димитров – кмет на Община Етрополе, и от г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители. Поздравителни адреси са получени и от проф. д-р Цоло Вутов – управител на "Геотехмин" ООД, от инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на „Елаците-Мед“ АД, от Комисия по просвета, култура, вероизповедания при Общински съвет – Етрополе, от инж. Валентин Цацов – председател на Училищното настоятелство, от г-жа Цветана Толева – председател на Обществения съвет на СУ „Христо Ясенов“, от г-жа Йоланта Недялкова – управител на Център за обществена подкрепа – Етрополе, от г-жа Десислава Найденова – директор на ПГ „Тодор Пеев“ – Етрополе, от г-жа Мария Фердинандова – директор на ОУ „Христо Ботев“ – с. Лопян, от г-жа Стоянка Гинчева – директор на ОУ „Георги Бенковски“ – с. Малки Искър, и от г-жа Цветелина Маринова – директор на ДГ „Звънче“ – Етрополе.
След аплодисментите в официалната част залата притихна в очакване на спектакъла. Завесата бавно се разтвори и пред очите на публиката засия магията на Ясеновото слово – лирично, нежно, романтично. Стих и танц се сляха в едно истинско вълшебство, за да възвисят идеята за любовта и светлината в човешкия живот. Заслугата за това е на Иван Петров от 9.б клас, на Йоана Иванова и Стоян Илиев от 11.г клас, на Виктория Петрова и Йоанна Рашова от 10.в клас с ръководител Росица Кусева, и на танцова формация с ръководител Калинка Пушкарова.
В изпълнение на Марина Савова – бивша наша възпитаничка, прозвуча и любимата ни песен „Обичам тишината“ по текст на Христо Ясенов и музика на Манол Манолов – учител по пеене в училището през 1945 г., композитор и на Ясеновския марш.
Грациозни и очарователни, малките мажоретки на Емилия Ненова превзеха сцената със своя темпераментен танц.
„Лунната соната“, изпълнена на пиано от Ивана Йотова от 8.б клас с ръководител Цветанка Андреева – музикален педагог в НЧ „Тодор Пеев – 1871“, и ефирният танц на момичетата на Калинка Пушкарова доставиха истинска наслада на сетивата.
Симона Стаменова от 10.в клас пя на испански за удоволствието от споделената любов, а лилавата танцова феерия допълни усещането за неземна магия.
Публиката въодушевено аплодира забавните детски песни на малчуганите от 2.а, 3. и 4. клас, обучавани от Виолета Димитрова и Валентина Василева.
Чаровната Цвети Петрова от 4.в клас с ръководител Петя Цекова омая залата с „Песен за доброто“, на която танцуваха близнаците Ина и Огнян Билеви, Лора и Лъчезар Овчарови от 1.б клас и Мария и Константин Василеви от 1.в клас, подготвени от Румяна Павлова.
На сцената оживя и приказката „Дядо и ряпа“ от Радка Толева – дългогодишен детски педагог и автор на детски творби. Под вещото ѝ ръководство учениците от 2.б клас на г-жа Лилия Томова и г-жа Нели Софронова пресъздадоха познатата на всички ни история в съвременен вариант и предизвикаха заслужените аплодисменти на публиката.
Веднага след това зазвучаха традиционните български ритми и възпитаниците на Цветелина Овчарова, както и малките танцьори на Калинка Пушкарова завладяха сцената с автентични народни песни и танци.
Отново тук и сега, в нашето съвремие, ни пренесоха учениците на Мая Стаменова и Марина Събкова-Борисова от 8.а и 8.б клас. Станахме свидетели на един забавен учебен час, в който различни етноси и култури намират общ език в лицето на английския.
С овации на сцената бе посрещнат и мажоретният състав на училището с ръководител Емилия Ненова. В ритъма на Wild Dances на Руслана те за пореден път очароваха зрителите.
В нетрадиционно свое амплоа се изяви популярният сред тийнейджърите Лоренцо Игнатов, който покори публиката с трогателна песен за България.
Впечатляваща бе появата на „руските“ танцьори. Те завладяха сцената с уникална хореография на песента „За тебя калым отдам“, изпълнена от Цветослав Цанов от 4.в клас с ръководител Ася Нинова.
На финала „Ясеновският марш“ събра всички изпълнители на сцената и изправи публиката на крака.
Цветя за участниците в спектакъла бяха поднесени от името на Димитър Димитров – кмет на община Етрополе, и Марин Маринов – председател на Общински съвет - Етрополе, от ръководството и колектива на СУ „Христо Ясенов“, от "Геотехмин" ООД и „Елаците-Мед“ АД, от Обществения съвет. Училището получи подарък и от инж. Валентин Цацов - председател на Училищното настоятелство.
Сценарист и организатор на Ясеновското утро е Петя Георгиева, украсата е дело на Йонка Томова. За реализирането му съдействаха и Васил Пешев – ритуал по посрещане на знамето, Полина Ботева от 12.г клас в ролята на водещ, Евгени Овчаров, Йоана Маринова и Цветана Спасова – озвучаване, Емилия Йончева и Маргарита Хлебарова – осветление, Емилия Цветкова – мултимедия, видеозапис и снимки – учениците от клуб „През погледа на обектива“ по проект „Твоят час“
В спектакъла взеха участие и ученици от групите „Аз пея“, „Пеещи камбанки“, „Шарени помпони“, „Мажоретен състав“, „Магията на танца“, „Съкровищата на България“ и „Изкуството да общуваш на английски език“, работещи по проект „Твоят час“.

Снимки от събитието можете да разгледате тук.