Copyright 2023 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

По инициатива на учителите по български език и литература Цветана Спасова и Петя Георгиева на 17.11.2017 г. ученици от СУ „Христо Ясенов“ имаха в час "Писател назаем" – един прекрасен проект на сайта "Аз чета". Учителите не за първи път участват в различни инициативи на „Аз чета“ и учениците винаги ги посрещат с любопитство и отговарят на предизвикателствата. Идеята е да се събуди интересът на учениците към произведенията на съвременни български автори. Преди срещата младите хора се насърчават да потърсят онлайн информация за автора. Той обикновено има личен сайт, в мрежата присъстват интервюта с него, негови произведения и други.

Мария Донева е магия, която не може да се опише! Трябва да я видиш, почувстваш и преживееш!
Учениците споделят...
Разчупена, интересна, незадължителна и привлекателна беше представена днес литературата от поетесата Мария Донева, която ни гостува в час по БЕЛ по програмата „Писател назаем“. Говорейки с желание и плам за четенето, тя успя неусетно да привлече интереса ни към собствените си произведения, към септемврийската литература и дори към други произведения. Даде ни много ценен съвет – да правим това, което ни харесва! Успя да ни заинтригува и към това, което е добре да ни харесва – четенето smile.
Усмихната, спонтанна и въодушевена – така бих я описала аз и се радвам, че срещнах човек като нея!

Цветина Петрова, 12.г клас

Силно съм изненадана от днешната среща, защото мислех, че ще говорим само за литература, а това не беше така. Впечатлена съм от енергията, с която Мария Донева ни рецитираше стихотворенията. Когато ни разказваше за себе си и своя живот, цялата излъчваше щастие. Много я харесах. 

Йоанна Рашова, 10.в клас

Мария Донева беше много искрена и не се страхуваше да покаже истинското си "аз". Стихотворенията бяха много хубави. Развълнуваха ме.

Илиян Славчев, 10.б клас

Беше уникално, супер забавно, беше магнетично! Не съм виждала никой така да привлече вниманието на целия ни клас... Дори се поразрових в интернет за нея ,намерих нейни творби, страшно интересен човек, много цветна личност!

Катрин Христова, 10.б клас

Днес на гости ни беше писателката Мария Донева по проекта „Писател назаем”. Честно казано, преди срещата нямах високи очаквания, защото представата ми за писател беше, че умен, но скучен човек, който освен да пише и да чете, друго не прави. Но тя обърна представата ми наопаки. Тя е много интересен, позитивен и добър човек. С вълнение рецитира няколко от своите стихотворения, които ми се сториха доста по-различни от тези, които сме чели в училище. Със сигурност ще прочета нейна книга.

Никол Николова, 10.в клас

Мария Донева е много мил и жизнерадостен човек, зареден с енергия и позитивно отношение към живота. Харесаха ми и стихотворенията, които тя рецитира с много радост и емоция.

Даяна Димитрова, 10.в клас

Силно съм впечатлена от тази среща! Мария Донева е жена – пълна с енергия и позитивизъм. Накара ме да се замисля за простичките и истински неща, които можем да открием в книгите.

Радостина Иванова, 11.г клас

Мария Донева е един много позитивен човек! Мислех, че през цялото време ще чете свои стихотворения и ще ми бъде скучно. Но тя се оказа много лъчезарна, беше толкова щастлива и усмихната. Впечатли ме как рецитираше стихотворенията, тя просто вложи много чувства в тях. Радвам се, че се запознах с един толкова мил и прекрасен човек!

Симона Стаменова, 10.б клас

Снимки от събитието вижте ТУК.