Copyright 2022 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

Първият семестър от проекта „Устойчива екология в Европа на бъдещето“ е към своя край. Една от последните планирани дейности беше обучение на педагогически специалисти за преподаване на английски език като чужд език. Това събитие се проведе от 01.02.2017 до 06.02.2017 год. в партньорското училище в град Борас, Швеция. Заедно с млади преподаватели от всички партньорски институции в него се включиха Стефка Станева и Марина Кацарова – учители по английски език в СУ „Христо Ясенов“.

След тридневно лекционно обучение, съчетано с много игри и поставяне в различни ситуации, организаторите проведоха практически уроци в реална учебна среда. След това участниците в обучението трябваше да демонстрират наученото пред останалите в групата. Ръководителят на проекта Гарт Принс от Великобритания показа как се преподава и драматизира Шекспир в училище. Той разкри кои са тайните и предимствата на използването на директния метод на преподаване за успешното усвояване на английски език.

Гостоприемните домакини показаха своето училище и начина, по който организират учебния процес в него. Впечатлени бяхме от обстановката, от екипната работа и от учениците, които не носят учебници, а I-pad в раниците си (не се отнася за 1-4 клас), но въпреки това се учат да шият, плетат и изработват дървени и метални предмети. Тъй като проектът е с екологична насоченост, шведските партньори организираха посещение на местния научен център, който насърчава научни и екологични иновации.

Борас е един от градовете, където отпадъците се събират разделно, водата се топли от отпадъци, произвежда се биогаз. Програмата включваше и среща с представители на две местни фирми, които разказаха за своя принос в развитието на района. Повече информация и снимки може да видите на www.ecolion.weebly.comнашият портал към всички дейности по партньорството.

Текст: Стефка Станева

Галерия със снимки от събитието можете да разгледате ТУК.