Copyright 2020 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

По традиция Ясеновските дни завършват с празнично утро. И то наистина е празнично – от блясъка на сцената и еуфорията зад кулисите до вълнението на зрителите и нестихващите им аплодисменти.

Още с влизането в салона погледът на публиката е привлечен от пъстрата цветна градина, сътворена от учителите Йонка Томова, Лиляна Маринова, Нели Софронова, Цветелина Ценкова, Калинка Георгиева. Пролет е и сцената оживява…

С усмивката на водещата Йоана Иванова от 12.г клас. С тържественото слово на г-жа Мила Манчева. С лъчезарните момичета Виктория Лютакова, Симона Борисова и Йоана Якимова от екипа, спечелил награда за своя бизнес план English school in summer, които сърдечно поканиха малчуганите от 1. до 4. клас да се включат в лятната езикова школа. С множеството поздравителни адреси…

 • От г-н Димитър Димитров – кмет на Община Етрополе.
 • От г-жа Росица Иванова – началник на РУО – София-регион. Адресът бе поднесен от г-жа Магдалена Ананиева – старши експерт по български език и литература в РУО – София-регион.
 • От проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на "Геотехмин" ООД.
 • От инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на "Елаците Мед" АД.
 • От г-жа Цветана Толева – председател на Обществения съвет към училището.
 • От г-н Иван Иванов – директор на ОУ „Христо Ботев“ – гр. Етрополе.
 • От г-жа Мария Фердинандова – директор на ОУ „Христо Ботев“ – с. Лопян.
 • От г-жа Стоянка Гинчева - директор на ОУ „Георги Бенковски“ – с. Малки Искър.
 • От г-н Христо Андреев – председател на Настоятелството на НЧ „Тодор Пеев – 1871“.
 • От г-жа Йоланта Недялкова – управител на Център за обществена подкрепа – Етрополе.

Настроението е приповдигнато. Публиката е в очакване да се наслади на таланта на Ясеновци. И те не я разочароват… "И слънцето грее през мойте очи..." - лиричните стихове на поета, подбрани от г-жа Наталия Дочева, звучат в изпълнение на Симеон Христов от 4.а клас, Виктория Лютакова и Симона Борисова от 9.а, на Николай Пушкаров, Стоян Илиев и Тодор Григоров от 12.г. На пианото като истински виртуоз е Николай Серафимов от 8.б клас. За романтичната атмосфера допринасят и любимата ни песен "Обичам тишината", изпълнена от момичетата на г-жа Цветелина Овчарова, и изящните движения на танцьорите ни с ръководител Калинка Пушкарова.

С Ясеновския марш, изпълнен за първи път от новосформирания ни мъжки хор под диригентството на Цветелина Овчарова, гордо и категорично заявяваме, че сме наследници на своя патрон. Публиката е на крака, за да изрази своето уважение и почит към живота и таланта на поета художник Христо Ясенов и да подкрепи днешните Ясеновци за бъдещи достойни дела.

Музиката звучи и на сцената, и в душите… Нежно в модерните танци на момичета от 3.и 4. клас с ръководител г-н Стойчо Соколов. Забавно и звънливо в песничката за числата на учениците от 1.б клас с ръководител г-жа Ася Нинова. Лирично във впечатляващото изпълнение на руското стихотворение от Яна Василева (1.в), закачливо и жизнерадостно в руския танц на момичетата от 1. и 2. клас с ръководител г-жа Петя Георгиева. Задушевно в песента на Ирена Пенкова (4.а) и Стефан Славов (3.б) с ръководител г-жа Петя Цекова. Мощно и разтърсващо в инструменталните изпълнения на Йоан-Марин Пенков (6.в) – бас китара, Андрей Пенков (11.в) – китара, и Стилиян Чипев (11.в) – барабани, с ръководител г-н Любомир Томов. Огнено и страстно в испанската песен на Симона Стаменова от 11.в и нейния атрактивен антураж от испански „тореадори“ и техните музи с ръководител г-жа Калинка Пушкарова. Интимно и меланхолично в песента на Лоренцо Игнатов от 10.в. Живо и завладяващо във фолклорните песни и танци, представени от възпитаниците на г-жа Цветелина Овчарова и г-жа Калинка Пушкарова. Впечатляващо сценично присъствие… Истинска феерия от емоции...

За доброто настроение допринесоха и забавните интермедии на строгата учителка Александра Ценкова и незнаещия ученик Иван Ивков от 12.г клас с ръководител г-жа Марияна Спиридонова, съвременната интерпретация на познатата ни приказка "Дядо и ряпа", изпълнена от учениците от 8.б клас на английски език, с ръководител г-жа Марина Събкова, хумористичната миниатюра с фолклорни мотиви на учениците от 2.б клас с ръководител г-жа Марияна Иванова.

На финала сцената бе озарена от слънчевите усмивки на всички участници, аплодирани бурно от присъстващите в салона. 

Красиви кошници с цветя бяха поднесени от името на  г-н Димитър Димитров – кмет на Община Етрополе, и от г-н Марин Маринов – председател на Общински съвет – Етрополе, от инж. Валентин Цацов – председател на Училищното настоятелство, от Обществения съвет при СУ "Христо Ясенов", от г-н Христо Андреев – председател на НЧ "Тодор Пеев-1871", от ДГ "Еделвайс", както и от екипа на Средно училище "Христо Ясенов"!

Гости на нашия празник бяха:

 • Стефан Борисов – заместник-кмет на Община Етрополе и член на Обществения съвет към училището
 • Магдалена Ананиева – старши експерт в Регионално управление на образованието, София-регион
 • Росица Иванова – началник отдел „Социална политика, спорт и туризъм“ в Община Етрополе
 • Инженер Валентин Цацов – директор на Рудодобивен комплекс "Елаците-Мед" – Етрополе, и председател на Училищното настоятелство
 • Цветана Толева – председател на Обществения съвет към училището
 • Общински съветници
 • Директори и представители на училища и детски градини, на други институции и фирми
 • Членове на Училищното настоятелство и на Обществения съвет към училището
 • Дългогодишни директори и учители в Средно училище "Христо Ясенов"
 • Родители и граждани на Етрополе

Сценарист и режисьор на спектакъла – г-жа Петя Цекова. Озвучаване – г-жа Емилия Цветкова и Евгени Овчаров от НЧ "Тодор Пеев – 1871". Мултимедия – Виктор Енчев от 8.а клас. Осветление – г-жа Маргарита Хлебарова и г-жа Ива Филипова.

Снимки от празника можете да видите ТУК и ТУК. Те са дело на учениците от групата за занимания по интереси "АртФото" с ръководител Емилия Цветкова.